תזונה מותאמת לחולי קרוהן וקוליטיס

Food for Colitis and Crohn's disease

קרוהן וקוליטיס – שייכות שתיהן לקבוצת מחלות המעי הדלקתיות, לכל אחת מהן מאפיינים דלקתיים שונים, המשפיעים על אזורים אחרים במערכת העיכול. עם זאת, שתיהן מחלות כרוניות המשתפות סימפטומים וקווי דמיון רבים, ושתיהן מאופיינות לסירוגין בתקופות התלקחות, בהן הסימפטומים מתפרצים ומוחמרים, ובתקופות רגיעה בהן הסימפטומים נסוגים.
ההערכה היא שתקופות ההתלקחות מתבטאות בתגובה אוטו-אימונית של הגוף על רקע עקה רגשית או פיסיולוגית.

על רקע ההיבטים הגנטיים והסביבתיים שמשולבים במחלה, וחוסר היכולת של הרפואה המערבית לטפל ולמנוע התפרצות המחלות בצורה יעילה, רבים בוחרים בגישות טבעיות יותר לטיפול. אחת מהן דוגלת בהתאמה אישית של התפריט התזונתי לסובלים מהמחלה, ואכן מסתמנת כשיטה יעילה למניעת ההתפרצות ושיפור ניכר באורח החיים.

על מחלת הקרוהן בקצרה

מחלת הקרוהן פוגעת ברירית מערכת העיכול עקב שפעול יתר של מערכת החיסון. למחלה דרגות חומרה משתנות, והיא יכולה לפגוע בכל אחד מאיברי מערכת העיכול: מהפה ועד פי הטבעת (בדרך כלל נוצרים מקטעים מודלקים בין המקטעים הבריאים). תסמיני המחלה העיקריים הם כאבי בטן, שלשולים דמיים, נפיחות ביטנית, חום וחולשה.

מאפייני מחלת הקוליטיס?

להבדיל מקרוהן, קוליטיס תוקפת רק את הרירית של המעי הגס והרקטום. את המחלה ניתן לאבחן בקלות על ידי בדיקות הדמיה. תסמיניה העיקריים כוללים שלשולים תכופים, כאבי בטן עזים, עוויתות וחום.

הקלה בתסמינים ומניעת התפרצויות באמצעות תזונה אישית

בדומה למחלות אחרות, שהרפואה המערבית עוד לא מצאה להן מענה הולם, גם סביב הקרוהן והקוליטיס מתפתחות גישות טיפול אלטרנטיביות. הפופולריות בהן כוללות טיפולים ברפואה סינית, שימוש בצמחי מרפא, וכן המלצות לשינויים באורחות החיים, בדגש על תזונה נבונה.

אוכל מתועש – אמנם לא הוכח מחקרית, אך נראה שאוכל מתועש ומעובד יוצר עומס על מערכת העיכול ומשפיע גם הוא על התפרצויות דלקתיות דוגמת קרוהן וקוליטיס. ההמלצה היא להימנע ממזון מעובד ככל שניתן, ולצרוך את חומרי המזון בצורתם הטבעית.

מזונות שומניים – מזונות שומניים נוטים שלא להתפרק במערכת העיכול, ולהידבק אל דפנות האיברים והרירית, במיוחד במצבי דלקת. חשוב לשים דגש על תזונה מאוזנת ולא להגזים בצריכת מאכלים שמנים, נקניקים, איברי פנים, אוכל מטוגן וכדומה.

מזונות עשירים בסיבים – אצל מי שהמחלה כבר התפרצה, העמסה של מערכת העיכול במזונות עתירי סיבים עלול להחריף את תסמיני השלשול. בתוך אלו חשוב לציין פירות עם קליפה, דגן מלא וירקות כמו תירס, קולורבי ותרד. לצד זאת, חשוב לצרוך המון נוזלים, חליטות ומרקים בזמן ההתלקחות של הדלקת.

מה רצוי לשלב בתפריט התזונתי כדי למנוע התפרצויות כרוניות?

פרוביוטיקה – מזונות שעוזרים בגיוס חיידקים לטובת איזון התהליכים במערכת העיכול, חיזוק רירית המעי וחיזוק המערכת החיסונית, חיוניים לסובלים ממחלות המעי הדלקתיות. הצריכה יכולה להיעשות דרך מאכלים כמו יוגורט או משקאות מועשרים, או באמצעות כמוסות טבעיות.

ירקות ופירות – תזונה משולבת ירקות מהווה מקור טוב לויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שמסייעים בשמירה על תפקודי מערכת העיכול. טיפ – לא חייבים לאכול את הירקות בצורתם הטבעית. להיפך, בישול של הירקות יהפוך אותם קלים יותר לעיכול.

לצד ההמלצות הללו, מומלץ גם להימנע ממאכלים חריפים או חומציים, וכן לשלב תוספי תזונה וויטמינים (אבץ למשל). כל זאת לאחר התייעצות עם הרופא המטפל.

במה שונה הטיפול המערבי מטיפולים משלימים אחרים?

הקרוהן והקוליטיס משלבות בתוכן גורמים גנטיים וסביבתיים, ולרפואה המערבית אין כיום מענה טיפולי כולל למיגור ומניעה חוזרת שלהן. הטיפולים יתמקדו במתן תרופות נוגדות דלקת, בהן סטרואידים ונוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NASIDs), תרופות מדכאות מערכת חיסון, ובמקרים קיצוניים אף ניתוח להסרת האזורים המודלקים במערכת העיכול. חשוב לציין שגם פרוצדורות ניתוחיות לא בהכרח מבטיחות ריפוי מלא, וגם שימוש מוגבר בתרופות עלול ליצור תופעות לוואי ותגובות בין תרופתיות.

אם אהבת את זה אולי יעניין אותך גם…